Wat is melamine? - Panidur

Wat is melamine?

Plafond- en wandpanelen bestaan uit een kern van mdf die wordt afgewerkt met een afwerkingslaag. Die bepaalt het uitzicht. Bij Panidur werken we hoofdzakelijk met melamine maar tegenwoordig zijn er ook heel wat panelen op de markt met een papier/folie. Melamine is een dunne afwerkingslaag die bestaat uit een laagje papier met een kunstharstlaagje. Dit kunstharslaagje maakt dat de panelen krasvast, kleurvast en gemakkelijk te onderhouden zijn. Melamine is dus hoogwaardiger qua kwaliteit dan papier.

 

Verwar melamine niet met laminaat (=HPL). Dit is een apart dun plaatje dat op een drager (vb. multiplex) gekleefd wordt. Het plaatje zelf bestaat uit verschillende lagen papier die onder hoge druk met kunstharsen samengeperst zijn.

Voor de afwerking van de Waterproofpanelen werd bewust gekozen voor HPL omdat dit sterker is en geschikt voor intensief gebruik. In een slaapkamer- of woonkamer volstaat het gebruik van melamine zeker.

 

De Panidur-panelen worden voorzien van een backing: de kern van de plaat wordt langs beide zijden voorzien van een afwerkingslaag. Langs de ene zijde heb je dus het decor, langs de andere kant is er gewoon een witte of grijze toplaag. Dit zorgt voor een gelijke spanning aan beide zijden en voorkomt dus dat de panelen zouden kromtrekken.